Popustili: ECB priskače Grcima

Centralnoj banci Grčke omogućeno je da domaćim bankama dodeli sredstva u iznosu do 65 milijardi evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.02.2015.

17:14

Default images
Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) povećala je danas obim Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) za pet milijardi evra, čime je centralnoj banci Grčke omogućeno da domaćim bankama dodeli sredstva u iznosu do 65 milijardi evra, javljaju nemački listovi "Frankfurter alemajne cajtung" i "Handelsblat", pozivajući se na izvore iz ECB.

Uprava ECB-a je prošle nedelje odbila da prihvati grčke obveznice kao kolateral za pozajmice komercijalnim bankama, prebacujući tako teret na centralnu banku u Atini koja sada mora da finansira domaće banke sredstvima iz programa ELA, koja imaju nepovoljniju kamatu, prenosi agencija Frans pres.

Iz tog razloga, grčka centralna banka će morati da obezbedi poslovnim bankama dodatne desetine milijardi evra iz tog programa u narednim nedeljama, izveštava Rojters, uz podsećanje da Izvršni odbor ECB može da ograniči isplatu sredstava iz tog fonda uz dvotrećinsku većinu glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: