Nema prodaje Pireja. I tačka

Grčka vlada je saopštila da ostaje pri planiranoj obustavi privatizacije dve vodeće luke, Pireja i Soluna, opovrgnuvši tako navode da se premišlja o toj odluci.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.02.2015.

16:51

Default images
Foto: Freeimages.com

"Ne pregovaramo o daljoj prodaji ili privatizaciji luka Pirej i Solun", izjavio je danas portparol vlade u Atini, Gabrijel Sakelaridis za jednu grčku televizijsku stanicu, a prenosi agencija Rojters.

Nova vlada premijera Aleksisa Ciprasa ocenjuje "kriminalnim" rasprodaju strateške nacionalne imovine i traži da se odbace pojedini uslovi koje su Atini postavili međunarodni kreditori u okviru sporazuma za dobijanje paketa finansijske pomoći.

Kineska kompanija COSCO upravlja sa dva lučka terminala za utovar tereta u pirejskoj luci, a prema prošlogodišnjem programu privatizacije ušla je u uži izbor za kupovinu 67 odsto udela u luci.

Zvanična Atina, pak, poručuje da nije protiv davanja koncesije kineskoj kompaniji, već da samo ne želi da proda luku.

Grčka kompanija za razvoj nekretnina Lamda Development je, međutim, uputila kritike na račun vlade, navodeći da će nedavne izjave grčkog ministra energetike Panajotisa Lafazanisa, velikog protivnika procesa privatazacije, naštetiti ulaganjima u zemlji.

"Izjave gospodina Lafazanisa šalju obeshrabrujuću poruku dugoročnim privatnim međunarodnim investitorima koji su našoj zemlji očajnički potrebni", navodi se u saopštenju te kompanije, koja je predvodila grupu investitora kojima je prošle godine dodeljen posao razvoja starog atinskog aerodroma, Helenikon.

Iz nove vlade su poručili da će pokušati da ponište taj ugovor, nazivajući prodaju ekskluzivne imovine uz more "skandaloznom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: