Portugal želi što pre da otera MMF

Portugalska vlada želi pre vremena da vrati Međunarodnom monetarnom fondu dug od 14 milijardi evra, odnosno skoro polovinu kredita koji je dobila 2011.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 11.02.2015.

10:55

Default images

Vlada u Lisabonu uputila je zvanično pismo prošle nedelje MMF-u i institucijama Evropske komisije, izjavio je neimenovani portparol portugalskog Ministarstva finansija.

Prevremeno vraćanje duga doneto je uz saglasnost kreditora a o tom predlogu će se raspravljati na narednoj sednici ministara zemljama zone evra 16. februara u Briselu.

Portugal je dobio 25,7 milijardi evra od MMF-a u okviru programa pomoći od 78 milijardi evra koje su mu MMF i EU odobrile u maju 2011. godine. Vlasti u Lisabonu su odustale od poslednje tranše pomoći od 2,6 milijardi evra.

Portugalska ministarka finansija Marija-Luis Albukerk izjavila je krajem januara da je njena zemlja u mogućnosti da unapred vrati dug MMF-u ali postepeno, zahvaljujući normalizaciji tržišta kapitala.

"Portugal ima značajne novčane rezerve koje mu omogućavaju da se suoči s mogućim nestabilnim tržištem", rekla je ministarka.

Portugal se sprema da krene stopama Irske, koja je krajem novembra izrazila nameru da takođe unapred vrati devet milijardi evra duga od ukupno 22,5 milijardi evra kredita od MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: