Kolorado: Šta s parama od marihuane

Američka savezna država Kolorado ne zna šta da radi sa novcem od poreza na prodaju marihuane.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.02.2015.

17:42

Default images
Foto: Beta/AP

Prihod je toliki da će vlasti morati da deo novca vrate poreskim obveznicima, piše muzički magazin Rolling Stone.

Već više od godinu dana, Kolorado, gde je prodaja kanabisa legalizovana 1. januara 2014, oporezuje ovu trgovinu sa 30 odsto, čime obezbeđuje prihod od 50 miliona dolara.

Ova američka država beleži i porast tzv. "kanabijskog" turizma, tako da je ove godine prikupljeno na ime poreza 30 miliona dolara više od maksimalnog iznosa koji je propisan zakonom.

Prema zakonu iz 1992. vlasti su dužne da "višak" poreskog novca vrate stanovnicima i to u jednakim iznosima, u ovom slučaju po 7,63 dolara.

Situacija je toliko neobična da i republikanci i demokrate sada pokušavaju da ukinu, ili barem ograniče, dejstvo tog zakona, tvrdeći da povraćaj novca ne bi ništa značio stanovništu. Odluku o tome će morati da donesu sami stanovnici Kolorada putem glasanja.

Za godinu dana, legalna prodaja marihuane u SAD porasla je za 74 odsto, dostigavši 2,7 milijardi dolara, od kojih više od jedne trećine (38 odsto) otpada na države Kolorado i Vašington.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: