ECB rekla "ne", Grčka u haosu

Kamatne stope na grčke 10-godišnje obveznice su jutros porasle iznad psihološke granice od deset odsto, posle odluke ECB da ne prihvata grčke obveznice.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.02.2015.

10:31

Default images
Foto: Tanjug, AP

Istovremeno, glavni indeksi Atinske berze izgubili su više od devet odsto vrednosti, posle odluke Evropske centralne banke (ECB) da više ne prihvata grčke obveznice kao kolateral za pozajmice poslovnim bankama.

Na sekundarnom tržištu kapitala, prinosi na grčke 10-godišnje hartije od vrednosti su rano jutros skočili na 10,051 odsto sa jučerašnjih 9,678 odsto, dok je odmah po otvaranju berze glavni indeks Atinske berze, Atex, oslabio 9,43 odsto na 768 poena, da bi se nešto kasnije blago oporavio, prenosi agencija Frans pres. Najnovija odluka ECB-a da više ne prihvata grčke obveznice kao garancije na kredite usledila je samo nekoliko sati posle jučerašnjeg sastanka grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa sa predsednikom ECB-a Marijem Dragijem u Frankfurtu, a analitičari ocenjuju da je ovakav potez centralne banke dokaz da je sastanak bio neuspešan.

Ovaj potez ECB-a uneo je juče nervozu na tržišta, uzrokujući da evro oslabi više od jednog centa prema dolaru.

ECB je kasno sinoć saopštila da neće više prihvatati obveznice grčke vlade u zamenu za njene finansijske operacije, što je potez, kako ocenjuju analitičari, kojim se Grčka finansijski izoluje ukoliko ne nastavi pregovore sa svetskim kreditorima.

Ta stroga mera doneta je nekoliko sati posle posete grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa Frankfurtu i njegovih razgovora s predsednikom ECB-a Marijom Dragijem.

Grčka centralna banka moraće narednih nedelja da sama obezbeđuje nekoliko milijardi evra za hitnu likvidnost grčkih banaka.

Ekonimisti smatraju da ECB tom merom želi da primora Grčku da nastavi svoje mere štednje, čemu se protivi nova vlada premijera Aleksisa Ciprasa.

Incijativa ECB-a dobila je podršku većine guvernera centralnih banaka evrozone, čime se održava nezadovoljstvo te zone prema predlozima nove grčke vlade o rešavanju njenog javnog duga od 320 milijardi evra.
Foto: Tanjug, AP
Nova mera ECB-a stupiće na snagu 11. februara.

Grčko ministarstvo finansija poručuje da ovakav potez ECB-a neće imati "nikakav nepovoljan uticaj" na finansijski sektor Grčke, koji je, kako tvrde, u "potpunosti zaštićen" uz pomoć drugih razpoloživih mogućnosti, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Grčke banke i dalje mogu doći do sredstava preko evropskog programa Hitna pomoć za likvidnost (ELA), kojim rukovodi grčka centralna banka, ali po znatno višim troškovima po banke. Prema pisanju grčkog lista Katimerini, kamatna stopa na pozajmice iz tog programa je 1,55 odsto u poređenju sa 0,05 odsto na kredite ECB-a.

ECB je zajedno s Evropskom komisijom i Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedan od kreditora Grčke. Grčka je sprovela velike mere štednje u sklopu paketa pomoći od 240 milijardi evra koji je dogovoren 2010. sa "trojkom", ali se nova vlada protivi nastavku primene tih mera štednje.

Varufakis: Nemojte nas ucenjivati ultimatumom

Grčki ministar finansija Janis Varufakis na kraju svoje evropske turneje, tokom koje je nastojao da dobije podršku za pregovaranje o novim uslovima otplate duga, danas će u Berlinu razgovoru sa Volfgangom Šojbleom, ministrom finansija Nemačke koja je do sada izražavala snažno protivljenje bilo kakvim promenama tih uslova.

Varufakis je uoči sastanka sa Šojbleom kazao da veruje da će Berlin "pokazati solidarnost" u rešavanju pitanja grčkog duga.

U razgovoru za nemačku stanicu ARD na pitanje šta očekuje od EU, Varufakis je kazao da Grčka traži samo da ne bude izložena pritisku time što će joj biti dat ultimatum.

"Dajte nam vremena do kraja maja, do početka leta, kako bismo mogli da iznesemo svoje sugestije za rešenje i da razgovaramo o tome sa našim partnerima", rekao je on, dodajući da bi tada Grčka i Evropa mogle da postignu nove dogovore, preneo je Rojters.

"Siguran sam da će ministar Šojble, kancelarka Angela Merkel i svi u Nemačkoj pokazati solidarnost", rekao je Varufakis.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je prerano za spekulacije o dogovoru, budući da Grčka još nije iznela predlog o načinu smanjenja tereta duga.

"Čekamo na konkretne predloge, i tek tada možemo nastaviti razgovore", izjavila je Merkelova, dok je Šojble pre dva dana poručio da Berlin neće prihvatiti jednostrane izmene finansijskog paketa pomoći Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: