Nagli skok akcija atinske berze

Opšti indeks Atinske berze danas je skočio za više od pet odsto na početku trgovačke nedelje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.02.2015.

11:39

Default images
Foto: Tanjug, AP

Trgovanje na berzi otvoreno je rastom od 0,2 odsto da bi u prvih 15 minuta doživela skok od 5,9 odsto.

Bankarski indeks, koji je prošle nedelje bio u padu, danas napreduje i iznosi 12,83 odsto.

Dok su prvi koraci nove grčke vlade nagoveštavali potencijalni krah s nekim evropskim partnerima, zvanična Atina je tokom vikenda spustila loptu, ocenjuje Frans pres i dodaje da sinoćna konferencija za novinare grčkog i francuskog ministra finansija, Janisa Varufakisa i Mišela Sapena, ukazuje na mogućnost dogovora.

Varufakis se danas sastaje s britanskim kolegom Džordžom Ozbornom u okviru turneje po zemljama EU na kojoj je glavna tema problem duga grčke države.

Varufakis je u nedelju dobio podršku Francuske, a posle Londona će posetiti Italiju i Nemačku.

Cipras danas ide na Kipar, u svoju prvu posetu nekoj stranoj zemlji. Očekuje se da će razgovorima dominirati problem javnog duga Grčke i Kipra. Cipras potom putuje u posete Italiji i Francuskoj.

Tržišta su u sredu oštro reagovale na prve Ciprasove izjave koje su dovodile u pitanje pregovore sa stranim kreditorima. Pad indeksa na Atinskoj berzi najviše je pogodio banke, koje su tada izgubile četvrtinu svoje tržišne vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: