Obećana zemlja pada u recesiju

Švajcarska privreda mogla bi tokom godine da padne u kratkotrajnu recesiju zbog uzletanja kursa franka izazvanog odlukom centralne švajcarske banke.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 31.01.2015.

16:44

Default images

Foto:dicau58/Flickr.com Drugi razlog mogao bi da bude pad cena nafte, saopštio je ciriški institut za ekonomska istraživanja KOF.

Institut je oborio svoju prognozu privredne aktivnosti zemlje za 2015. na minus 0,5 odsto, dok je u prethodnoj prognozi, objavljenoj u decembru, računao na privredni rast od 1,9 odsto za tekuću godinu.

Za narednu, 2016. KOF predviđa nulti rast bruto društvenog proizvoda, za razliku od 2,1 odsto, iz decembarske prognoze, preneo je Rojters.

KOF predviđa kratku recesiju u toku leta, što će izazvati pad BDP-a na nivou cele godine od 0,5 odsto, dodaje se u saopštenju.

Prema predviđama stručnjaka ovog instituta, stopa nezaposlenosti u 2015. povećaće se na 3,4 odsto radno sposobnog stanovništva, i na 4,1 odsto u 2016, dok je prošle godine iznosila 3,2 odsto.

Potrošačke cene pašće 1,5 odsto za tekuću godinu, dok je u prethodnoj prognozi Institut računao na stopu deflacije od 0,1 odsto.

Što se tiče izvoza, može se očekivati pad od 1,4 odsto u 2015, dodaju iz KOF-a.

Isti izvor podseća da je početkom januara švajcarska centralna banka objavila da napušta politiku fiksiranja domaće valute u vrednosti od 1,20 franaka za evro, što je izazvalo skok kursa i strahovanja kod izvoznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: