Predsednik zabranio crne automobile

Po svemu sudeći, bela je nova crna u Turkmenistanu, posebno ako je reč o kupovini automobila.

Svet

Izvor: eKapija

Subota, 31.01.2015.

13:18

Default images
Foto: Beta/AP

Naime, prema pisanju medija zemalja koje se graniče sa Turkmenistanom, zvaničnici ove centralnoazijske zemlje su zabranili uvoz crnih automobila, što je naišlo na čuđenje lokalnog stanovništva.

Iako nisu želeli da objasne svoju krajnje neobičnu odluku, vlasti su poslale dopis svim uvoznicima automobila u ovoj zemlji da uvoze isključivo bela vozila. Iako nije zvanično navedeno da je to razlog, bela se smatra srećnom bojom u ovoj zemlji.

Da ovaj nalog definitivno dolazi sa samog vrha svedoči i to da je i predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov odnedavno počeo da koristi konvoj isključivo belih limuzina kojima odlazi na važne događaje. Ubrzo nakon što se predsednik odlučio za bele limuzine, to su učinili i svi ostali zvaničnici Turkmenistana.

Inače, boja automobila je samo poslednja u nizu pravila koje je predsednik uveo. Takođe, pre nekoliko meseci je zabranio uvoz kupea, kao i luksuznih automobila. Takođe je zabranio personalizovane tablice i zatamnjena stakla.

Ipak, turkmenistanski narod se navikao na ova pravila jer skoro svakih nekoliko meseci vlasti donose neke ekscentrične restrikcije kad je reč o svakodnevnom životu. Uglavnom se ova pravila uvode na predsednikovu želju.

Tako je, recimo, prošle godine stanovnicima prestonice Ašgabata naređeno da uklone spoljne delove klimatskih uređaja kako bi grad izgledao lepše. Naime, vlasti su smatrale da klime narušavaju izgled prestonice.

Poslednjih godina potrošene su milijarde dolara na sređivanje prestonice, od koje žele da naprave bukvalno beli grad. Želja im je da sve zgrade prekriju belim mermerom.

Neke od ranijih ekscentričkih zabrana su zabrana plejbeka na velikim kulturnim događajima i u TV programima. Cilj je bio da se neguje prava kultura. Tada su, takođe, zabranjeni opera i balet jer su smatrane za nepotrebne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: