EU pravi uniju tržišta kapitala

Evropska unija će uspostaviti uniju tržišta kapitala do 2019. godine, pokazuje dokument Evropske komisije, u koji je agencija Rojters imala uvid.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

16:58

Default images
Foto: Beta/AP

Među prvim konkretnim koracima koje u tom smeru EU planira da preduzme su mere za podsticanje direktnih ulaganja u kompanije.

U tom dokumentu, u čijoj je izradi učestvovao evropski komesar za finansijske usluge Džonatan Hil, prvi put su utvrđeni vremenski okviri vezani za osnovnu politiku EK kojom se želi podstaći rast u posustaloj privredi Unije.

Među važnim ciljevima Evropske unije izdvaja se harmonizacija propisa za tržišta kapitala kako bi se povećalo trgovanje deonicama, obveznicama i drugim vrednosnim papirima. Mnoge zemlje na evropskom kontinentu kroz istoriju su se više oslanjale na bankarske kredite za potrebe finansiranja svog poslovanja nego na vrednosne papire, a takva ih praksa čini ranjivijima na šokove u bankarskom sektoru.

Evropska komisija bi trebalo da 18. februara objavi tri dokumenta koja će označiti početne korake u tim planovima, navodi Rojters.

Skeptici, međutim, tvrde da besprekornu uniju tržišta kapitala u EU nije moguće uspostaviti, kao i da bi ubeđivanje 28 članica Unije da harmoniziju svoje zakone o porezima i stečaju bilo politički nemoguće.

Velika Britanija, koja nadzire najveće tržište kapitala u EU, ono u Londonu, odlučno je kazala da neće Briselu ustupiti potpuni nadzor tog sektora.

Inicijalna "Zelena knjiga" će odrediti nekoliko kratkoročnih inicijativa za predstojeće mesece, poput onih kojima bi se ulagačima omogućio lakši pristup kreditnim informacijama u slučaju manjih kompanija. Drugi dokument sadržaće predloge za podsticanje visokokvalitetne sekuritizacije duga temeljenog na paketu zajmova, čime bi se bankama olakšalo da u bilansima oslobode prostor za dalja kreditiranja, pokazao je dokument.

Treći dokument će, pak, proučiti načine izmene pravila EU o dokumentaciji koju su kompanije dužne objaviti kako bi došle do finansijskih sredstava a u cilju da se manjim kompanijama omogući lakši pristup zaduživanju na tržištima kapitala.

Kako dalje navodi Rojters, EK će akcioni plan objaviti u drugom ili trećem tromesečju ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: