Minimalac ne važi za kamiondžije

Nemačke vlasti privremeno su obustavile primenu mere o minimalnoj zaradi koju strani poslodavci moraju da plate vozačima kamiona prilikom prolaska kroz Nemačku.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

15:21

Default images
Foto: Freeimages.com

Poljska je pozdravila ovu odluku Nemačke.

"Ovakva odluka je doneta iz obzira prema nemačkim susedima", izjavila je nemačka ministarka rada Andrea Nales posle razgovora sa poljskim kolegom u Berlinu, i dodala da će obustava ostati na snazi sve dok evropski propisi o tom pitanju ne budu razjašnjeni, prenosi agencija Frans pres.

Poljski ministar rada Vladislav Košnjak-Kamiš je najnoviji potez Berlina nazvao "dobrom odlukom", pozivajući Brisel da rasčisti pravnu situaciju "što je pre moguće".

Nakon što je Nemačka usvojila zakon o uvođenju minimalne zarade, koja od 1. januara ove godine iznosi 8,50 evra po satu, poljske transportne kompanije i vlada u Varšavi uputile su kritike na račun Berlina, pošto se novi zakon odnosi i na vozače kamiona čak i ako samo nekoliko sati prolaze kroz Nemačku.

Nemačka je jedina država u Evropi koja ne isključuje tranzitne radnike iz svog zakona o minimalnoj zaradi.

Jedno udruženje poljskih prevoznika je prošle nedelje ovakvu meru Nemačke okarakterisalo kao "diskriminatornu i neproporcionalnu", pošto se njome od poljskih kompanija zahteva da vozačima isplate nemačku minimalnu zaradu za period koji provedu na njenoj teritoriji, ili će se u suprotnom suočiti sa kaznom.

Iz tog razloga, poljska vlada je pozvala zvanični Berlin da izmeni ovaj sistem, uputivši takođe žalbu zvaničnom Briselu, gde je Evropska komisija prošle nedelje otvorila ovaj slučaj kako bi utvrdila da li je ta mera u skladu sa evropskim zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: