Česima siva ekonomija na 15,4% BDP

Češka je od 2007. godine uspela da postepeno smanji udeo sive ekonomije u BDP-u sa 17 na 15,4 odsto.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 30.01.2015.

10:57

Default images
Foto: Freeimages.com

Međutim, i sa tim smanjenjem njen obim je dostigao prošle godine preko 22 milijarde evra godišnje za koji država nije u stanju da naplati poreze.

"Siva ekonomija je masovni fenomen, zasnovan na radu na crno i utaji prihoda. Ekonomski uslovi i nastojanja vlada postepeno od 2011. godine uspevaju da smanjuju njen udeo", kazao je generalni direktor Visa Jurop za Češku i Slovačku Marcel Gajdoš.

Prema novoj studiji internacionalnog platežnog sistema VISA i At Karni koja poručava povezanost bezgotovinskog plaćanja karticama sa sivom ekonomijom prosečni udeo sive ekonomije u Evropskoj uniji je 18,4 odsto a u istočnoj Evropi dostiže 24,4 odsto.

Studija konkretno za Češku procenjuje da bi povećanje elektronskih plaćanja za 10 odsto po stanovniku donelo za četiri godine smanjenje sive ekonomije koja izmiče kontroli države za četiri do šest odsto, prenosi današnja Mlada fronta Dnes.

To bi prebacilo najmanje 1,5 milijardu evra iz sive zone pod kontrolu države. Najveći deo sive ekonomije u Češkoj predstavlja rad na crno a takođe i prijava manjih prihoda pri gotovinskom plaćanju u malim radnjama, ugostiteljskim objektima, ili taksi službama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

4 h

Podeli: