Nemačka: Minus posle pet godina

Inflacija u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, u januaru je zašla u negativnu zonu prvi put u poslednjih pet godina, što je posledica nižih cena energije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

17:41

Default images
Foto: Freeimages

"Inflacija u Nemačkoj je u januaru iznosila minus 0,3 odsto u poredjenju sa januarom prošle godine", , objavila je nemačka kancelarija za statistiku Destatis u svojim preliminarnim podacima, a prenosi Frans pres i podseća da je u decembru inflacija u Nemačkoj pala na 0,2 odsto, na najniži nivo za poslednjih pet godina.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HIPC), koji kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), rast potrošačkih cena u Nemačkoj je u januaru na godišnjem nivou bio čak i niži, odnosno minus 0,5 odsto, što je znatno ispod zacrtanog cilja ECB-a od nešto ispod dva odsto.

Niže cene energije i hrane su u poslednjih nekoliko meseci izvršile pritisak na nemačku inflaciju, a poslednji put kada je inflacija u toj zemlji zašla u negativnu zonu bilo je u decembru 2009. gdoine.

Najnoviji podaci o deflaciji su dobra vest za potrošače, ali loša vest za ECB koja je prošle nedelje lansirala program otkupa državnih obveznica vredan bilion evra kako bi se uhvatila u koštac sa deflacijom i stagnacijom u privredi evrozone, primećuju analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: