Sunovrat turske lire

Turska lira danas je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru, u očekivanju da će centralna banka Turske već naredne nedelje sniziti referentnu kamatnu stopu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

17:17

Default images
Foto: Freeimages

Lira je pala na istorijski nizak nivo od 2,4184 za dolar, što je gore od prethodnog minimuma od 2,414 za dolar iz sredine decembra, prenosi agencija Frans pres, i dodaje da je u odnosu na evro, ta valuta izgubila 0,7 odsto vrednosti, pa je za jedan evro trebalo 2,7225 lira.

Na sunovrat lire uticao je optimističan izveštaj američke centralne banke (Fed) o američkoj privredi, i signal da će ove godine podići kamatne stope.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan vrši veliki pritisak na centralnu banku da obori kamatne stope radi pružanja podsticaja privredi uoči opštih izbora u junu. Pre godinu dana, centralna banka je agresivno povisila ključne kamatne stope kako bi izbegla veću ekonomsku krizu zbog oštrog pada vrednosti lire.

Centralna banka je prošle nedelje snizila nedeljnu REPO stopu na 7,75 odsto sa 8,25 odsto, što je prvo obaranje kamatne stope za poslednjih pola godine. Erdogan je, međutim, i posle tog poteza banke bio nezadovoljan, zatraživši dalje obaranje kamatne stope.

Guverner centralne banke, Erdem Bašči, nagovestio je danas da bi kamatne stope mogle biti smanjene naredne nedelje tokom zasedanja monetarnog komiteta banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: