Banke štedite pare, teško je vreme

Evropska centralna banka savetovala je bankama u evrozoni da budu "konzervativne" i da se ove godine uzdrže od isplate dividendi da bi ojačale svoje finansije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

16:28

Default images
Foto: Tanjug

"Banke treba da budu konzervativne i razborite u donošenju odluka o dividendama, da bi nakon bilo kakve isplate i dalje mogle u potpunosti da obezbede neophodni kapital i pripreme se za zahtevnije standarde u pogledu obaveznog kapitala", izjavila je predsednica nadzornog odbora ECB Danijel Nuj.

Bankama koje nisu prošle nedavne stres testove i koje na kraju 2014. nisu imale dovoljno kapitala direktno je poručeno da ne bi trebalo da isplaćuju nikakve dividende.

To se odnosi na 13 banaka u monetarnoj uniji, dodaje ECB, koja je iznela posebne pojedinačne preporuke svim velikim evropskim bankama, zatraživši od nacionalnih centralnih banaka da učine isto za manje banke.

Preporuke ECB nisu pravno obavezujuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: