Cela Kina biće kao Šangaj

Neke od reformi koje se primenjuju u prvoj kineskoj zoni slobodne trgovine u Šangaju (FTZ), kineski zvaničnici će od sada proširiti i na ostatak zemlje.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

15:02

Default images

I to uprkos nezadovoljstvu stranih kompanija zbog sporih promena u FTZ.

U septembru 2013. godine, kineske vlasti su osnovale prvu zonu slobodne trgovine u Kini, obećavši širok spektar finansijskih reformi, među kojima punu konvertibilnost kineskog juana i dalju liberalizaciju kamatne stope. Najveći deo tih reformi, međutim, uopšte nije sproveden, zaključuje agencija Frans pres.

Kineski državni savet (vlada) najavio je da će 22 mere iz zone slobodne trgovine biti primenjene i na ostatak zemlje do kraja juna ove godine, prema saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu centralne vlade. U sklopu tih mera je i "zeleno svetlo" za proizvodnju igračkih konzola širom Kine i uspostavljanje agencija za ocenu kreditnog rejtinga.

Ovakvo saopštenje dolazi uoči godišnje sednice Svenarodne skupštine početkom marta, kada bi kineski lideri trebalo da izraze svoju podršku ekonomskim reformama.

Jedna strana poslovna grupacija je, međutim, prošle nedelje pozvala vladu u Šangaju da ubrza tempo sprovođenja reformi u FTZ.

"Napredak ostvaren u prvoj godini je dobrodošao, ali preduzete mere su uglavnom bile lako dostižne. Nije bilo značajnijeg napretka u oblasti liberalizacije uslužnog sektora i labavljenja kamatne stope, što su područja koja su od ključnog značaja za dovođenje u ravnotežu kineske privrede", navodi se u saopštenju šangajskog odeljenja Privredne komore Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: