"Hoćete SAD model - bićete gladni"

Belorusija nije spremna za oštre promene modela ekonomskog razvoja, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

14:23

Default images
Foto: Beta, AP

"Ja mogu da ponudim najmanje dva veoma oštra modela o kojima će se pričati u svim delovima sveta. Ali naglašavam, nećete moći da ih izdržite", izjavio je Lukašenko.

"Ako vam ponudim najefikasniji američki model, već sutra će ulice biti pune raznih boraca, članova 'pete kolone', sa svih strana će doći da nas uče, da nam naprave 'majdane' (trg u Kijevu na kome su počeli protesti). Ali najvažnije je da će ljudi ostati gladni i bez posla", kazao je on i zaključio da "put šok terapije" nije prihvatljiv.

Lukašenko je naglasio da do kraja svog mandata neće odustati odranije izabrane socijalno orijentisane unutrašnje politike. "Ne može se igrati sa životom, a naročito ako se radi o državi sa milionima ljudi", preneo je Interfaks.

Beloruski predsednik je ukazao da su uzroci pomaljanja krize u privredi zemlje spoljašnji faktori - događaji u Ukrajini i stanje ruske ekonomije. On je objasnio da "sankcije i devalvacija nacionalne valute naših suseda po ekonomskom savezu, nisu mogli da ne utiču na otvorenu ekonomiju Belorusije. I plus dodajte psihološki faktor".

Predsednik je podsetio da su beloruske vlasti pokušale da deluju brzo i donele paket antikriznih mera, koje bi trebalo da obezbede stabilnost na finansijskom tržištu.

Lukašenko je istakao da vlasti nisu planirale da krajem 2014. godine devalviraju nacionalnu valutu, ali je stanovništvo sve učinilo da se to dogodi.

"Rekao sam vam da kada vi potrčite u menjačnice, prinudićete nas da opustošimo naše devizne rezerve i pustimo nacionalnu valutu da slobodno pluta", kazao je on.

"Pa šta imate protiv mene? Znao sam da me, kao pravi Belorusi, nećete poslušati. Prošle godine ste kupili 60.000 automobila. U datom slučaju Rusija je izvezla sve što je bilo iz Moskve i Sankt Peterburga", nastavio je šef države i dodao da se "siromaštvo u Belorusiji ne vidi na putevima".

U decembru prošle godine vlada i Narodna banka Belorusije su zbog devalvacije ruske rublje i povećanje tražnje deviza, uveli privremenu proviziju od 30 odsto na kupovinu strane valute pravnim i fizičkim licima, podsetio je Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: