Pao profit Forda zbog Venecuele

Neto profit amričkog proizvođača automobila "Forda" pao je u četvrtom kvartalu zbog troškova povezanih sa devalvacijom bolivara, valute u Venecueli.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

14:04

Default images

Kada se iz ukupnih rezultata isključe ti troškovi i druge jednokratne stavke, "Ford" je u četvrtom kvartalu i celoj 2014. nadmašio očekivanja analitičara sa Volstrita, prenosi agencija AP.

Neto zarada američke kompanije pala je na 52 miliona dolara u tri meseca zaključno sa decembrom, najvećim delom zbog valutne kontrole u Venecueli. Zarada po deonici iznosila je svega jedan cent u odnosu na 75 centi u poslednjem kvartalu 2013.

Bez troškova u Vencueli i drugih jednokratnih stavki, "Ford" je u četvrtom kvartalu zaradio 1,1 milijardu dolara, 15 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Zarada pre oporezivanja od 26 centi po deonici nadmašila je očekivanja stručnjaka sa Vosltrita, koji su prognozirali profit od 22 centa po akciji. Prihodi, koji su smanjeni 4,5 odsto, na 35,9 milijardi dolara, takođe su nadmašili očekivanja analitičara.

U 2014, profit "Forda" pao je 56 odsto, na 3,2 milijarde dolara ili 80 centi po akciji, a prodaja vozila u svetu blago je smanjena na 6,3 miliona. Američka kompanija je prošle godine predstavila rekordnih 24 nova vozila, uključujući popularni redizajnirani "mustang".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: