MMF pregovara s Rumunijom o kreditu

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa Andreom Šehter, počela je pregovore s vladom Rumunije o davanju još jednog kredita.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

13:39

Default images
Foto: Freeimages.com

Stručnjaci MMF proveravaju moguće rizike u vezi sa zaključenjem sledećeg ugovora, jer prethodni kreditni sporazum potpisan s rumunskom vladom 2013. godine uskoro ističe.

U prvom redu će se razmatrati razvoj privrede zemlje, kao i mogućnosti sprovođenja daljih reformi, rečeno je danas novinarima u vladi. Takođe je precizirano da se očekuje da će pregovori trajati do 10. februara, preneo je Tas.

Prošle godine vođeni su teški pregovori između MMF i rumunskih vlasti. Predstavnici Fonda tražili su od vlade, na čijem je čelu socijaldemokrata Viktor Ponta, da smanji troškove za opšti ekonomski oporavak i da preduzme niz drugih mera.

Konkretno, šef misije Andrea Šehter se izjasnila protiv planova vlade da smanji poreze kako bi stimulisala ekonomski rast. Ona je smatrala da te mere neće stvoriti glavni preduslov za izlazak iz krize - stimulisanje domaće tražnje, koja ostaje slaba, a zemlja sa 20 miliona stanovnika, kao i ranije, zavisi od izvoza. Međutim, vlada nije usvojila sve predloge Fonda.

"S ozbirom na to da je socijalna politika vlade usmerena na dugoročni razvoj, sada tražimo odgovarajuća budžetska sredstva za 2015. i 2016. godinu", rekao je Ponta.

Rok aktuelnog kreditnog aranžmana prema kome MMF može dati Rumuniji kredit od četiri milijarde dolara, ističe krajem 2015. godine.

U 2010. godini, MMF, EU i drugi strani kreditori dali su Rumuniji stabilizacioni kredit na ukupnu sumu od 20 milijardi evra, kako bi prebrodila tešku krizu, ali su od vlade zahtevali da drastično smanji troškove za socijalna davanja, poveća poreze, izvrši masovnu privatizaciju u energetici, rudarstvu, hemijskoj i drugim privrednim granama.

Politika "stezanja kaiša" koju su preporučivali kreditori, izazvala je masovne proteste posle kojih su od početka 2012. godine pale dve vlade. U maju te godine na vlast je došao tada opozicioni Socijalno- liberalni savez i formirao vladu na čelu sa Pontom, podsetio je Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: