Kina Grčkoj: Kako to ne date Pirej?

Ministarstvo trgovine Kine je danas saopštilo da je "veoma zabrinuto" zbog obustavljanja privatizacije Luke Pirej, što je odlučila nova vlada Grčke.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.01.2015.

10:18

Default images
Foto: Beta/AP

Ministarstvo podseća da se kineska grupacija KOSKO dogovorila s prethodnom vladom u Atini da otkupi većinski deo lučkog preduzeća.

"Iz štampe smo saznali da je nova vlada Grčke 28. januara najavila da obustavlja privatizaciju Luke Pirej. To nas veoma zabrinjava", rekao je Šen Danang, portparol Ministarstva trgovine Kine.

"Nameravamo da pozovemo grčku vladu da zaštiti zakonska prava i interese kineskih kompanija u Grčkoj, uključujući KOSKO", dodao je Šen.

Nova grčka vlada saopštila je u sredu da namerava da "zaustavi" nekoliko procesa privatizacije, uključujući i Luke Pirej. Ta luka, najveća u Grčkoj, centralni je deo plana privatizacije koju zahtevaju poverioci Grčke.

"Zaustavićemo privatizaciju luka Pirej i Solun", piše u programu stranke Siriza koja je pobedila na izborima, potvrdio je u sredu za AFP zamenik ministra trgovačke mornarice Teodoros Dricas posle prvog zasedanja kabineta Alekisa Ciprasa.

Kineska grupacija KOSKO je već kupila dva teminala Luke Pirej i pripremila se za kupovinu 67 kapitala grčke države u preduzeću koje upravlja tom lukom. Proces privatizacije je pokrenula prethodna koaliciona vlada konzervativaca i socijalista, premijera Andonisa Samarasa.

U Pekingu, kinesko Ministarstvo inostranih poslova je u sredu reagovalo umereno.

"Grupacija KOSKO je 2008. godine dobila koncesiju za razvoj dva glavna kontejnerska terminala u Luci Pirej. Taj projekat je primer obostrano uspešne saradnje dve zemlje i verujemo da će dve vlade biti voljne da nastave saradnju u raznim sektorima jer je to na korist oba naroda", rekla je Hua Čunjing, predstavnica kineskog Ministarstva inostranih poslova za štampu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: