Putinov odgovor - plan za spas Rusa

Vlada Rusije objavila je antikrizni plan za 2015. koji predviđa sedam ključnih oblasti u kojima će biti preduzete mere za borbu protiv krize, prenosi Tas.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

10:55

Default images
Foto: Tanjug

Vrednost antikriznog programa za 2015. godinu vlada je procenila na 1.172 milijarde rubalja (17,5 milijardi dolara). Uzimajući u obzir i hiljadu milijardi koje su već date za dokapitalizaciju bankarskog sistema, vrednost mera za podršku privredi je 2.172 milijarde rubalja.

Među antikriznim merama su podrška zameni uvoznih proizvoda i izvoza nesirovinskih proizvoda, uključujući visoke tehhnologije, saradnja malih i srednjih preduzeća, stvaranje mogućnosti za privlačenje investicija u značajne sektore ekonomije, kao što je odbrana, kompenzacija dodatnih inflatornih troškova najugroženijim kategorijama stanovništva, smanjenje tenzija na tržištu rada, optimizacija budžetskih rashoda i povećanje stabilnosti bankarskog sistema. Vlada će Državnoj dumi podneti predlog zakona o desetoprocentnom smanjenju većine kategorija rashoda federalnog budžeta u ovoj godini.

U prvom redu treba eliminisati neefektivne troškove. Pri tome će u potpunosti biti obezbeđeno ispunjenje obaveza socijalnog karaktera, što će zahtevati dodatna budžetska izdvajanja. Pored toga, neće se smanjivati troškovi za odbranu, podršku poljoprivredi i ispunjenje medjunarodnih obaveza, objašnjava se u dokumentu.

Budžetske investicije će biti usmerene na završetak ranije započetih projekata, a realizacija dela novih projekata će biti odložena. Biće smanjeni troškovi za funkcionisanje organa državne vlasti, među kojima i troškovi za usluge visokog komfora, navodi se u antikriznom planu.

Takođe će biti pripremljeni predlozi za dalju optimizaciju strukture saveznog budžeta u srednjoročnoj perspektivi, uključujući godišnje uštede na troškovima od najmanje pet odsto u toku tri godine.

Ministarstvo finansija i Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije treba do 30. januara da pripreme predlog o osnivanju banke loših kredita i dostave dokument vladi. Osnivanje takve banke je u cilju povećanja stabilnosti bankarskog sistema i ozdravljenja realnog sektora privrede, prenosi Tas.

Za ispunjenje plana potrebno je pripremiti oko 60 predloga zakona, niz ukaza predsednika, znatan broj akata vlade i veliku količinu dokumenata ministarstava

Prema nacrtu dokumenta, realizacija antikriznog plana se očekuje u tri glavne oblasti, jačanje ekonomskog rasta, podrška pojedinim sektorima i obezbedjenje socijalne stabilnosti. Ranije je rečeno da će za planirane aktivnosti biti potrebno 1.375 milijardi rubalja. To su delimično budžetska sredstva, delom državne garancija i sredstva Fonda nacionalnog blagostanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: