"EU već primenjuje zahteve Sirize"

Program nove grčke vlade, koju vodi levičarska partija Siriza, moguće je usaglasiti sa ekonomskom politikom Evropske unije (EU), smatra Vladimir Gligorov.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

13:39

Default images
Foto: B92, arhiva

Ekspert Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju Vladimir Gligorov je, u izlaganju u Beču, rekao da EU ionako već primenjuje dva zahteva Sirize a to su program otkupa državnih obveznica, pri čemu još treba pregovarati o učešću Grčke, kao i investicioni paket Evropske komisije.

Gligorov je dodao da je teško proceniti program Sirize u vezi strukturnih reformi, jer se on ne pominje mnogo u tom dokumentu.

Čak i ako bi Grčka bila prinuđena da se dalje zadužuje, kako bi pokrila 11,3 milijardi izdataka za tri godine, održivost grčke budžetske politike ne bi, prema Gligorovu, bila ugrožena.

"Ono o čemu mi ovde govorimo je dva odsto više izdataka godišnje", ukazao je on, dodajući da dogovor sa evropskim institucijama nije nerešivi zadatak.

Prema mišljenju šefa WIIW-a, Mihaela Landesmana, ovo je bilo odlično vreme za Sirizu da dospe na vlast.

Landesman je ocenio da program Sirize nije mnogo udaljen od glavnih struja u ekonomsko-političkoj diskusiji u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: