Barbike mu "došle glave"

Američki proizvođač igračaka Matel smenio je izvršnog direktora Brajana Stoktona nakon još jedne razočaravajuće sezone praznične kupovine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

12:10

Default images
Foto: Beta/AP

Kompanija, kojoj prodaja pada već pet tromesečja zaredom, poslednjih godina posrće u odnosu na konkurenciju, jer devojke manje kupuju lutku Barbi, koja će napuniti gotovo 56 godina, a više elektronske igračke, tablete i igračke napravljene s likovima iz popularnih filmova.

U preliminarnom poslovnom izveštaju, objavljenom u ponedeljak, Matel je prijavio da je njegova prodaja u poslednjem lanjskom tromesečju pala za 6 odsto, na 1,99 milijardi dolara, dok je neto dobit pala za gotovo 60 posto, na 149,0 miliona dolara.

Kao glavni faktor koji je uticao na smanjenje prihoda u četvrtom lanjskom tromesečju Matel je istakao snažan rast kursa dolara. No, kompanija nije objavila podatke o prodaji Barbi i drugih proizvoda.

Stokton odlazi nakon tri godine na mestu direktora i dve godine na mestu predsednika. Bivši izvršni direktor u kompaniji PepsiCo i dugogodišnji član odbora Matela Kristofer Sinklar imenovan je za predsednika i privremenog izvršnog direktora.

Cena akcija Matela nakratko je u ponedeljak pala za čak 11 odsto, na najniži nivo u tri godine, pre nego se oporavila u poslepodnevnoj trgovini.

Stoktonov odlazak usledio je nakon što je kompanija dve godine beležila nižu prodaju od očekivane tokom božićnih praznika.

Stokton se nadao da će brendirane lutke, kao što su Monster High i American Girl, nadoknaditi pad prodaje Barbie, međutim one nikada nisu uspele da dostignu popularnost Barbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: