Švajcarci imaju plan za franak?

Švajcarska je, u osnovi, spremna za intervencije na valutnim tržištima i samo do određene granice može da odustane od odbrane kursa franka.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.01.2015.

11:15

Default images
Foto: Beta, AP

"Odustanak od odbrane kursa (franka) znači zaoštravanje monetarne politike. Mi to prihvatamo, ali samo do određene tačke. U osnovi smo spremni za intervencije na valutnim tržištima", izjavio je potpredsednik Švajcarske centralne banke Žan-Pjer Dantin u intervjuu švajcarskom dnevniku Tagesancajger, koji je preneo riječki Novi list.

SNB je 15. januara šokirala finansijska tržišta odustavši, posle tri godine, od obrane minimalnog kursa od 1,2 franaka za evro, što je izazvalo naglo jačanje "švajcarca, podseća list. Banka je kasnije objasnila da bi je odbrana tog kursa samo u januaru koštala 100 milijardi franaka..

Dantin kaže da je SNB spremna da interveniše na valutnim tržištima kako bi dodatno olabavila monetarnu politiku, ocenivši da će do stabilizacije tržišta proći još neko vreme. On je dodao da centralna banka ne prati samo kurs franka prema evru, nego i prema dolaru.

Upitan o mogućoj novoj valutnoj strategiji, Dantin je rekao da danska politika vezivanja kursa krune za evro ne odgovara Švajcarskoj, ali da singapurski sistem, koji omogućuje singapurskom dolaru uspone i padove u odnosu na valute njenih najvažnijih trgovinskih partnera unutar nedefinsanog raspona, "zaslužuje pažljivu analizu".

Potpredsednik Švajcarske centralne banke objasnio je da je odluka o odustajanju od odbrane kursa franka doneta pošto su rizici takve politike po privredu počeli da prevazilaze korist.

"Teoretski, bilans SNB-a može da raste neograničeno. Međutim, u toj situaciji SNB je, u ekstremnom slučaju, mogla da bude prisiljena da ubrizga na tržište više franaka nego što bi bilo monetarno odgovorno", objasnio je Dantin, istakavši da je postojao i rizik od gubitka deviznih rezervi.

Veliki gubici mogli su da ugroze SNB-ove godišnje isplate najvećim deoničarima: 26 kantona, ili država, kao i saveznoj vladi, zaključio je Dantin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: