Priterani uz zid, rad i nedeljom

Francuski parlament počeo je raspravu o zakonu koji je predložila socijalistička vlada s ciljem da se liberalizuju propisi o radu.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 27.01.2015.

09:45

Default images

Jedna od najspornijih mera novog zakona je da bi prodavnice radile nedeljom i svakodnevno uveče, posebno u turističkim oblastima.

Predlog zakona je oštro kritikovan s levice, uz ocenu da je previše okrenut poslodavcima. Očekuje se da će se sutra u Paroizu okupiti nekoliko hiljada demonstranata.

Prema poslednjoj anketi, 61 odsto Francuza podržava novi zakon, preneo je Frans pres. Najspornije odredbe o radu nedeljom i otvaranju regulisanih zanimanja za konkurenciju, podržava 69 do 77 odsto ispitanih.

Ministar ekonomije Emanuel Makron rekao je poslanicima da bi taj zakon trebalo da ubrizga "više vitalnosti, više pravde i više transparentnosti" u francusku privredu.

"Naša zemlja je priterana uza zid i status kvo više nije opcija", reko je Makron.

Među merama su uklanjanje ogrančenja za nove autobuske linije kako bi se povećala konkurencija nacionalnoj železnici SNCF, i otvaranje regulisanih zanimanja, kao što su notari i aukcionari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: