"Grčka da plati ceo dug - nemoguće"

Nerealno je očekivati da Grčka u potpunosti otplati svoje dugove, izjavio je glavni portparol za ekonomiju grčke ultralevičarske stranke Siriza.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.01.2015.

09:33

Default images
Foto: Tanjug

"Niko ne veruje da je grčki dug održiv", izjavio je za britanski Bi-Bi-Si portparol Sirize Euklid Cakalotos.

"Još nisam sreo ekonomistu koji bi zaista verovao da će Grčka u potpunosti otplatiti svoje dugove. To je nemoguće", rekao je Cakalos i dodao da bi lideri Evropske unije trebalo da pokažu da su spremni da sarađuju sa Sirizom, strankom koja se oštro protivi daljoj primeni oštrih mera štednje u Grčkoj.

"Evropa će postati veoma čudna i opasna, sa veoma jakim centrifugalnim političkim silama, ako pokaže da nije spremna da razgovara sa novom vladom, izabranom na demokratski održanim izborima", istakao je portparol Sirize.

"To će biti konačni signal da se radi o Evropi koja ne može da prihvati demokratske niti društvene promene", rekao je Cakalos, dodavši ipak da bi bila njegova "najgora noćna mora ukoliko bi se evrozona raspala zbog bankrota Grčke".

"Ako Grčka bankrotira i izađe iz evrozone, evrozona će se tada raspasti. Mi od početka pričamo da je evrozona u opasnosti i da je evro u opasnosti, ali ne od opasnosti od Sirize, već upravo od politike štednje", upozorio je Cakalos.

Krajnje levičarska stranka Siriza želi da pokrene ponovne pregovore oko uslova pod kojim je Grčka od međunarodnih kreditora dobila zajmove u iznosu od 240 milijardi evra, ali lideri EU upozoravaju novu grčku vladu da će morati da ispuni preuzete obaveze prema kreditorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: