Kinezi napravili lažnu banku

Banka koja ni po čemu nije odavala da je lažna, prevarila je kineske štediše za oko 200 miliona juana, što je oko 32 miliona dolara.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

12:01

Default images
Foto: Freeimages.com

Klijentima u gradu na istoku zemlje, Nanjingu, ova banka izgledala je kao i svaka druga regulrana banka sa uniformisanim službencima iza šaltera.

Skoro 200 ljudi je oročilo svoj novac, uključujući i biznismena koji je uložio više od 1,9 miliona dolara tokom prošle godine.

Biznismen je postao sumnjičav kada je shvatio da mu kamata na uloženi novac nije isplaćena. Nakon što je banka odbila da mu vrati ušteđevinu, otišao je u policiju.

Policijska istraga je otkrila da je to zapravo bila seoska zadruga koja nije imala nijednu akreditaciju potrebnu za rad banke.

"Banka“ je klijentima obećavala kamatnu stopu od 2 odsto nedeljno kao i mnoge druge olakšice i subvencije, kažu u policiji.

Činjenica da je ova lažna banka opstala toliko dugo, ostavila je kinesku javnost u neverici.

"Više od godinu dana, vlasti kao da su bile slepe“, rekao je korisnik društvene mreže Weibo.

"Lažna banka, lažna i vlast“, komentar je drugog korisnika.

Policija je uhapsila pet osoba koji stoje iza ove prevare uključujući i ženu koja je navodno s novcem mušterija našla skrovište u poznatoj kockarnici Makao.

Jedan sličan slučaj zabeležen je pre dve godine kada je otrkriveno da je kineski trgovac pirinčem Lin Čanping izmislio banku u Americi i još rekao da ju je kupio za 60 miliona dolara. Neprevaziđena kupovina donela mu je prestižni upravljački posao u rodnom gradu u Kini, a njegovo preduzetničko iskustvo mediji su nazvali "legendarnim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: