U Rusiji počela masovna otpuštanja

Rusija počinje da beleži talas masovnih otpuštanja kao posledicu pada u sferi ekonomije, izjavio je bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.01.2015.

15:55

Default images
Foto: Beta/AP

Kudrin je podneo ostavku 2011. zbog povećanja vojne potrošnje, ali se veruje da još uvek ima poštovanje i pristup ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, naveo je Rojters.

"Predvideo sam teška vremena, ali nisam očekivao da će biti ovako teška", rekao je Kudrin za britansku agenciju na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

"Potrošačke cene su naglo porasle. Počela su velika otpuštanja. Građevinski sektor beleži otpuštanja od 100.000 ljudi. Vidimo znake krize u autoindustrji. Takođe će biti značajnog usporavanja u modernizaciji i primeni zapadne tehnologije", rekao je Kudrin.

On je rekao da će ekonomija zabležiti pad od preko 4 odsto ove godine, ukoliko cena nafte ostane niska.

Sa Kudrinom na čelu ministarstva finansija, Rusija je sakupila više od 500 milijardi dolara rezervi, uključujući oko 160 milijardi dolara u dva rezervna fonda koji se mogu koristiti u teškim vremenima u cilju zaštite rublje i ekonomije.

Sa društvenom potrošnjom koja čini trećinu ukupnog budžeta i vojnom potrošnjom od 35 odsto, Rusija bi mogla da iscrpe rezervne fondove u narednih 18 meseci ukoliko cene nafte ostanu na sadašnjem nivou od 50 dolara po barelu.

"Ukoliko cena nafte ostane na 50 dolara, naš rezervni fond biće razvučen na period od tri godine, dok traje prebacivanje na nižu potrošnju i spovođenje reformi", rekao je Kudrin i dodao da bi veliki program modernizacije vojske trebalo sprovesti za 15, umesto 10 godina, čime bi se takođe uštedeo novac.

Neki evropski političari i biznismeni pozivali su proteklih sedmica na ponovo uspostavljanje odnosa sa Rusijom i ublažavanje sankcija.
Kudrin je rekao da je većina zapadnih biznismena i javnog mnjenja, ipak, protiv ove ideje, što čini ukidanje sankcija malo verovatnim.

Rublja je pala na polovinu svoje vrednosti u odnosu na dolar od početka prošle godine usled pada cena nafte i zapadnih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: