Vest o smrti kralja poskupela naftu

Cene nafte su porasle posle vesti o smrti kralja Saudijske Arabije Abdulaha.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

09:16

Default images

Nafta je poskupela zbog nerizvesnosti među kupcima da li će njegov naslednik zadržati postojeći nivo proizvodnje nafte u svetlu prevelikih globalnih zaliha koje su oborile cenu nafte na šestogodišnji minimum.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 90 centi ili 1,94 odsto, na 47,21 dolar, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo 1,03 dolara ili 2,06 odsto, na 49,55 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Po objavljivanju vesti o smrti saudijskog kralja, barel američke lake nafte (WTI) za martovsku isporuku poskupeo je čak 3,1 odsto na NJujorškoj berzi. Cene nafte su od sredine prošle godine prepolovljene, kao posledica prekomernih zaliha i slabe globalne tražnje.

Obaranju cena nafte doprinela je i Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik tog energenta, kada je u novembru odlučila da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) zadrži aktuelni nivo proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: