Dragi: ECB ubrizgava čak bilion EUR

Evropska centralna banka najavila je danas, kako se i očekivalo, masivan program otkupa obveznica, kako bi podstakla rast u evrozoni.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

14:27

Default images
Foto: Tanjug/AP

Prvi čovek ECB Mario Dragi najavio je da će ta finansijska institucija mesečno kupovati obveznice vredne čak 60 milijardi evra, u okviru programa takozvanog kvantitativnog labavljenja, prenosi Bi-Bi-Si.

Sprovođenje odluke počeće u martu i trajaće do septembra 2016. godine, moguće i duže.

To znači da će ukupan otkup vredeti više od bilion evra.

Dragi je kazao da će se program sprovoditi sve dok inflacija ne dosegne održiv nivo od skoro 2 odsto.

Iznos koji će ECB upotrebiti veći je nego što je najavljivano uoči objave ove odluke, kada se spekulisalo sa iznosom od oko pola biliona evra.

Ovakva odluka EBC-a, izazvala je sunovrat evra prema dolaru, pa je jedinstvena evropska valuta na Londonskoj berzi pala na 1,1513 dolara sa jutrošnjih 1,162 dolara.

Evropska centralna banka (ECB) je ranije danas na prvom zasedanju u ovoj godini, zadržala referentnu kamatnu stopu na 0,05 odsto.

Kao što je očekivano, ECB je zadržala REPO kamatnu stopu na nepromenjenih 0,05 odsto, a druge dve kamatne stope (graničnu kamatnu stopu i kamatnu stopu na depozite) na 0,30 odsto, odnosno minus 0,20 odsto, prenosi agencija Frans pres.

ECB se odlučila za program tzv. kvantitativnog popuštanja sledeći američku Upravu za federalne rezerve (FED), kao i Banku Engleske i Banku Japana. FED je kupovinom obveznica izmedju 2008. i 2014. omogućio snažan oporavak američke privrede.

Za Evropu je, ocenjuju analitičari AP, pravi trenutak da pribegne programu kvantitativnog popuštanja - privredni rast je slab, stopa nezaposlenosti visoka a inflacija niska i sve su veće bojazni da će se region suočiti sa hroničnom deflacijom.

Kupovina obveznica će pomoći u borbi sa tom pošasti "upumpavanjem" svežeg novca u ekonomiju, povećanjem inflacije i pojevtinjenjem kredita, ali i ublažavanjem uslova za uzimanje kredita. Evro će oslabiti, što je podsticaj za izvoz.

Najveći protivnik tzv. kvantitativnog popuštanja za koje se ECB odlučila jeste Nemačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: