Deflatorni strahovi su preuveličani

Deflatorni strahovi u evrozoni su preuveličani i iskorišćeni kao izgovor za pokretanje novih kontroverznih mera, kaže bivši glavni ekonomista ECB Jirgen Štark.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2015.

14:56

Default images
Foto: Beta/AP

"Evropska centralna banka želi da smanji troškove refinansiranja individualnih zemalja. To je dosta drugačije od tradicionalne monetarne politike", rekao je Štark u intervjuu nemačkom dnevniku.

Procene su da će ECB na sutrašnjem zasedanju pokrenuti dugo osporavani program kvantitativnog labavljenja, pošto je inflacija u evrozoni u decembru zašla u negativnu zonu, prvi put u poslednjih pet godina.

Program kvantitativnog labavljenja, odnosno otkupa državnih obveznica, izaziva velike kontroverze u Evropi, a kritičari ga doživljavaju kao dozvolu za štampanje novca s ciljem da se vlade država izvuku iz dugova. To je, kako ocenjuju kritičari, eksplicitno zabranjeno prema sopstvenim statutima ECB-a, i takođe umanjuje pritisak na vlade u sprovođenju vitalnih, ali nepopularnih ekonomskih reformi.

Pristalice kvantitativnog labavljenja, međutim, tvrde da bez dodatnog monetarnog labavljenja evrozona može "skliznuti" u kontinuirani pad cena, sa kojom se Japan bori već godinama.

Iz ECB su najavili da će svoj bilans stanja povećati za oko 1.000 milijardi evra radi povećanja likvidnosti u privredi evrozoni i kako bi pogurali inflaciju.

Štark, međutim, tvrdi da dodatno labavljenje monetarnih uslova neće imati nikakav efekat po realnu ekonomiju, niti će pogurati inflaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: