Poljska neće zamrzavati kurs franka

Poljska neće zamrzavati kurs švajcarskog franka kako bi pomogla stotinama hiljada Poljaka kojima su drastično poskupele rate kredita.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 21.01.2015.

14:35

Default images
Foto: Freeimages.com

To su saopštili guverner Narodne banke Poljske Marek Belka i poljski ministar finansija Mateuš Ščurek.

"Zamrzavanja kursa franka na nivou pre 15. januara bila bi suštinska povreda ugovora", kazao je guverner Belka i dodao da najviše 2,5 odsto Poljaka koji su uzeli kredit u švajcarskim francima ima sada realne probleme sa otplatom.

"Ako neko uzima kredit u devizama u kojima ne prima platu izlaže se ogromnom riziku", podsetio je guverner NBP po čijoj oceni treba sačekati i videti kako će se stvari dalje razvijati, pošto ne veruje da će fank preći granicu pet zlota, dok je pre 15. januara koštao 3,5 zlota.

"Zamrzavanje kursa franka na nekom veštačkom nivou značilo bi samo betoniranje gubitaka. Govorimo o kreditima koji će živeti još godinama. Veštački kurs mogao bi da bude jako nepovoljan za ljude sa kreditima jer poljski zlot može da ojača", kazao je televiziji TVN24 ministar finansija Ščurek.

Iako kredite u švajcarskim francima ima više od pola miliona Poljaka, a nekima su mesečne rate porasle i za više od 200 evra, i Ščurek i Belka procenili su da njihove nevolje ne predstavljaju sistemsku opasnost za poljski finansijski sektor i privredu.

Za sada je Komisija za finansijski nadzor savetovala bankama, a one su to u utorak prihvatile, da ne traže dodatne garancije za otplatu deviznih kredita koji su naglo poskupeli.

Banke će takođe individualno klijentima omogućiti reprogramiranje i dužu otplatu kako bi rate bile prihvatljivije, a počeće i da odražavaju u kamatama referentne kamate švajcarske centralne banke i odustaju od klauzula u ugovorima po kojima je minimalna kamata LIBOR u Švajcarskoj ravna nuli, pošto je trenutno - 0,75.

Premijerka Eva Kopač zatražila je ipak od Mađarske da prenese iskustva na koji način i kojim administrativnim merama je rešen kod njih problem deviznih kredita.

U celom protfoliju deviznih kredita najgore su prošli Poljaci koji su ih uzimali 2007. i 2008. godine kada je kurs švajcarskog franka bio najniži a cene stanova najviše. Krajem 2008. godine poljske banke evidentirale su 612.000 kredita u švajcarskim francima, 36.000 u evrima i 9.700 u ostalim valutama.

Krajem 2014. godine u švajcarskim francima je vođeno 569.000 kredita.

Poljaci koji su postali taoci skupog franka zahtevaju od vlade samo da im organizuje tehnički pregovore sa bankama i to ne sa šefovima poljskih ispostava, već predsednicima centrala u Beču, Cirihu, Berlinu i Parizu.

Udruženje građana sa deviznim kreditima zahteva da se njihovi krediti preračunaju po povoljnijem kursu u suprotnom prete kolektivnim tužbama sudu.

Poljska vlada i centralna banka za sada kao poštenu podelu rizika preporučuju da građani snose rizike promena kursa a banke promene referentnih stopa švajcarske centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: