Franak ugrožava privatne banke

Jačanje švajcarskog franka izvršiće pritisak na švajcarske privatne banke specijalizovane za upravljanje sredstvima i pogoditi njihovu profitabilnost.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2015.

17:12

Default images
Foto: Freeimages.com

Ovo je izjavio danas predsednik Asocijacije švajcarskih banaka koje upravljaju aktivom Boris Kolardi.

Švajcarska centralna banka je prošle nedelje iznenadila ceo svet ukinuvši trogodišnji limit od 1,2 franka za evro, prenosi agencija Frans pres. Vrednost švajcarske valute je od tada u porastu, a danas je franak dostigao paritet sa evrom.

Kolardi, koji je takođe izvršni direktor banke "Julijus Ber", navodi da snažan franak može da predstavlja problem za privatne banke koje oko 80 odsto prihoda ostvaruju u inostranim valutama, dok oko 80 odsto troškova plaćaju u francima.

Neke banke bi mogle da se usoče sa značajnim rastom troškova, pa čak i da osete potrebu da se spajaju, prodaju ili ugase, dodao je on.

U periodu od 2005. do 2013, broj privatnih banaka u Švajcarskoj smanjen je gotovo za četvrtinu, sa 182 na 139, zbog rastućih regulatornih troškova i smanjenja bankarske tajnosti zbog pritisaka inostranih vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: