"Kredit u švajcarcima kao skup TV"

Problem koji je izazvalo iznenadno jačanje švajcarskog franka dužnicima u toj valuti nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva finansija, kaže Dušan Vujović.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2015.

13:58

Default images
Foto: Tanjug

Ministar finansija je kazao da očekuje da će Narodna banka Srbije i Udruženje banaka Srbije naći rešenje kako bi ipak na neki način olakšali građanima.

Vujović je, na konferenciji Juromani u Beču, rekao novinarima da krediti u francima čine mali udeo u finansijama u Srbiji, a oni ljudi koji su posegnuli za tim pozajmicama onda kada je kamata bila nadprosečno povoljna, sada imaju taj negativni efekat.

"Mislim da UBS i NBS traže rešenje i očekujem da će ga naći kako bi olakšali građanima koji su se uzimali kredite indekisrane u švajcarskom franku, ali to nije u direktnom domenu Ministarstva finansija", rekao je Vujović novinarima.

Ministar je naveo da je jačanje franka bilo očekivano.

"Franak se vezao za evro pre godinu i po, kada je bio prvi pritisak na franak kao rezervnu valutu. Bilo je za očekivati da to vezivanje neće moći dugo da izdrži", rekao je on.

Građani su, dodao je, svojom voljom birali tu vrstu kredita, a banke ne mogu da promene svoju suštinu.

"To je kao da ste kupili skupe cipele ili televizor", kazao je Vujović dodajući da bi ubuduće građani trebalo bolje da se informišu koji su rizici.

Nestabilnost franka prouzrokovana je nadprosečno velikom tražnjom da se nađe treća valuta u rezervama zemalja, a to što se sada dešava normalna je tržišna pojava. Treba da se obezbeđujemo protiv takvih nestabilnosti, zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: