Ruski raketni motori kreću ka SAD

Ruska kompanija “"Energomaš” isporučiće 60 novih raketnih motora "RD-181" američkoj kompaniji "Orbital sajenses", prenose svetski mediji.

Svet

Izvor: B92

Subota, 17.01.2015.

09:20

Default images
Foto: Freimages.com

Vest da su kompanije iz Rusije i SAD sklopile ugovor o poslu čija vrednost iznosi milijardu dolara izazvala je snažne reakcije s obzirom na to da su još uvek na snazi američke sankcije nametnute Rusiji.

Reč je o ugovoru koji su potpisale ruska korporacija za proizvodnju raketa za svemirska istraživanja "Energomaš"” i američka kompanija “Orbital sajens korp”, koji predviđa da kupac iz SAD kupi u Rusiji 60 raketnih motora tipa RD-181.

Ugovor potpisan u Moskvi precizira da će američki kupac prva dva raketna motora dobiti već u junu 2015. godine. Takođe, ugovor obuhvata ne samo troškove proizvodnje motora, nego i usluge poput obuke za let, instaliranja raketnih motora i obavljanja testova.

Raketni motor RD-181 specijalno je projektovan za raketu nosač "angara”, koja snabdeva Međunarodnu kosmičku stanicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: