Crne prognoze direktora Lukoila

Generalni direktor ruskog Lukoila Vagit Alekpberov rekao je da bi cena barela nafte, koja je već prepolovljena od juna, mogla da padne na 25 dolara.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 16.01.2015.

17:30

Default images

Cena nafte pala je ove nedelje na najniži nivo u poslednjih šest godina i kreće se oko 45 dolara za barel. Taj pad je doveo do ukidanja radnih mesta u naftnom sektoru i odustajanja od nekih nerentabilnih projekata.

"Barel nafte bi mogao da padne do 25 dolara", rekao je Vagit Alekperov, prenose ruske agencije. Generalni direktor Lukoila, druge po veličini ruske kompanije u naftnom sektoru, rekao je da će tržište nafte ostati nesigurno cele godine.

Pad cene nafte, koja predstavlja najveći deo budžetskih prihoda Rusije, kao i zapadne sankcije vezane za ukrajinsku krizu uticale su na gubitak vrednosti rublje.

Ukoliko se cena nafte zadrži na sadašnjem niskom nivou, ruski zvaničnici upozorili su da bi zemlja mogla da ima veliki budžetski deficiti i da bi BDP mogao da beleži pad od pet odsto ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: