Švajcarski satovi otkucavaju brigu

Švajcarska industrija satova uznemirila se zbog skoka švajcarskog franka u odnosu na evro od 15 odsto.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

16:16

Default images
Foto: Freimages.com

Skok franka mogao bi da ima negativan uticaj na izvoznike, počevši od industrije satova. Nakon objave BNS, profesionalci u tom sektoru, koji već imaju problema s izvozom, digli su uzbunu, objavio je danas francuski dnevnik "Mond".

"Ono što BNS stvara tamo je cunami", izjavio je švajcarskoj agenciji ATS Nik Hajek, vlasnik kompanije Svoč, najvećeg svetskog proizvođača satova.

"Iznenađeni smo tom odlukom i veoma zabrinuti zbog posledica po našu industriju", izjavio je AFP-u Žan-Daniel Paš, predsednik saveza švajcarske industrije satova.

"Iako kursevi još mogu rasti narednih dana, veoma je verovatno da će franak ostati jak i negativno uticati na naš sektor", dodao je Paš.

Nacionalna banka Švajcarske saopštila je da mera koju je uvela u septembru 2011. u cilju zaštite švajcarske ekonomije od ozbiljnih rizika zbog evropske dužničke krize više nije opravdana.

Snažan franak posebno je problematičan za švajcarske izvoznike, jer moraju drastično da snize cene da bi ostali konkurentni. Banka je takođe poručila da će sniziti prosečnu kamatnu stopu na minus 0,75 sa minus 0,25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: