Ko sa "švajcarcem" tikve sadi...

Zbog skoka franka panika je nastala u svetu, a i kod naših građana koji su se zadužili u toj valuti. Stručnjaci kažu da dužnici moraju snositi valutni rizik.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2015.

20:25

Default images
ilustracija: freeimages.com

Centralna banka Švajcarske odustala je od trogodišnjih napora da se vrednost franka veštački održi na niskom nivou.

Posle ovog poteza vrednost franka je drastično porasla. Problem je nastao za građane koji su se zadužili u evrima, naročito za skoro osam hiljada onih koji su krov nad glavom obezbedili zadužujući se u švajcarskoj valuti.

Zbog slobodnog kursa švajcarca rata za kredit može da skoči i do osam hiljada dinara. “Svako ko ima kredit indeksiran u švajcarcima mora da gleda njegovu vrednost. Ako skoči švajcarac kao što je danas skočio, on će plaćati više tu svoju ratu. Ono što je za utehu danas je da je današnja reakcija prosto reakcija tržišta i ne mora da znači da će to biti tako u narednom periodu. Ono što jeste suština svi koji su se vezali za stranu valutu indekisaranjem bilo da je evro ili švajcarac moraju da snose ono što se zove valutni rizik odnosno da u slučaju skoka plate tu cenu skoka valute”, navodi Dušan Uzelac sa portala “Kamatica”.

Oglasila se i Narodna banka Srbije. Saopštavaju da domaće devizno tržište nije znatnije uzdrmano turbulencijama iz međunarodnog okruženja.

“Imajući u vidu aktuelna kretanja, Narodna banka Srbije će i dalje pažljivo pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište. Narodna banka očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija. Narodna banka Srbije će pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima”, navodi se u saopštenju.

Sličan problem i za korisnike kredita u švajcarcima i u Hrvatskoj. Procenjuje se da je u francima zaduženo više od 60.000 građana.

Franak je ojačao u odnosu na hrvatsku valutu više od 15 odsto, a udruženje "Franak" zatražilo je hitan sastanak sa ministrom finansija Borisom Lalovcem i novoizabranom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

“Ako kurs ostaje za određeni procenat viši nego je bio, za toliko će se povećati rate kredita. Međutim to se tek radi na kraju meseca kad se vidi koliki je. Građani su imali još od početka rasta švajcarca mogućnost promene svojih kredita u evro, a danas već plaćaju sniženu kamatnu stopu kako bi se kompenzovao dobrim delom taj rast kursa”, istakao je Zoran Bohaček, direktor Hrvatskog udruženja banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: