EU iznenađena: Kako nema gasa?

Evropska unija je zatečena saopštenjem Gasproma da će isporuke ruskog gasa Evropi ići preko planiranog gasovoda kroz Tursku do Grčke, a ne preko Ukrajine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2015.

14:46

Default images
Foto: Beta/AP

EU traži od Gazproma da s Evropskom komisijom "razmotri sve mogućnosti snabdevanja na jugoistoku Evrope".

Evropska komisija će sada "pre konačne odluke proučiti ekonomsku održivost tog projekta, kao i saglasnost s pravnim odredbama", saopštili su predstavnici Komisije u Briselu, naglasivši da je ključna bezbednost isporuka gasa.

Evropski zvaničnici navode da je takođe potrebno da "u svakom slučaju budu poštovane obaveze iz postojeći ugovora o isporukama gasa i da nema razloga da se dovodi u pitanje ugled Gazproma kao pouzdanog isporučioca gasa".

Bugarski premijer Bojko Borisov je pre nekoliko dana u Briselu istakao veliku štetu Bugarske zbog odustajanja od izgradnje Južnog toka i dobio podršku za izgradnju velikog skladišta gasa kod grada Varne, odakle bi gas iz raznih izvora preko Rumunije i Srbije bio dopreman dalje u Evropu.

Predstavnica za štampu u Evropske komisije Ana Kaisa Itkonen izjavila je da je potpredsednik Komisije Maroš Šefćović bio "iznenađen" kad je od čelnika Gazproma Aleksej Miler juče u Moskvi čuo da EU mora u roku od nekoliko godina izgraditi nove kapacitete za prenos gasa od grčko-turske granice preko Balkana u Evropu, jer tranzita preko "nepouzdane" Ukrajine više neće biti.

Miler je naglasio da partneri u EU moraju odmah početi izgradnju postrojenja i prenosnih kapaciteta za preuzimanje ruskog gasa s čvorišta na tursko-grčkoj granici, jer "inače te količine gasa mogu naći puteve za druga tržišta".

Novinari su portparolki Itkonen postavili pitanje kakve mere je u međuvremenu predvidela da primeni Evropska komisija, imajući u vidu da je odmah u decembru, pošto je saopšteno da će biti izgrađen gasovod do Turske umesto Južnog toka, čelnik Gazproma stavio do znanja da će ubuduće Rusija gas Evropi isporučivati na granicama Evropske unije.

Miler je to izjavio pošto su ruski i turski predsedik, Vladimir Putin i Redžep Erdogan, objavili dogovor o izgradnji Turskog toka kojim će 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa preko Crnog mora biti dopremano do velikog gasnog čvorista na tursko-grčkoj granici.

Portparolka Itkonen je više puta ponovila da je potpredsednik Evropke komisije Šefćović bio "iznenađen" onim što je čuo od ruskih zvaničnika, a istakla je da "opšti stav na jugoistoku Evrope da se mora ojačati integracija tog regiona i obezbedi više isporučilaca gasa".

Ona je dodala da je u tom cilju formirana jedna radna grupa na visokom nivou koja će uskoro prvi put u Sofiji razmotriti "sve ove najnovije zamisle i predloge o projektima i integraciji regiona", podvukavši da je EU odlučna da izgradi Energetsku uniju koja će osetno uvećati energetsku bezbednost u Evropi.

Šefćović, zadužen za Energetsku uniju, posle susreta s bugarskim premijerom Borisovim saopštio je da se svi napori usredsređuju na izgradnju Južnog gasnog koridora kojim bi gas u Evropu preko Turske i Grčke bio dopreman u Evropu iz Azerbejdžana i istočnog Sredozemlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: