UAE: Amerikanci da se zaustave

Organizacija zemalja izvoznica nafte ne može da zaštiti globalne cene nafte koje su u padu od juna, saopštili su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2015.

15:26

Default images

UAE poručuju da je potrebno smanjiti proizvodnju nafte iz škriljaca u SAD.

Pad cena nafte ubrzao se u novembru kada je OPEK odlučio da zadrži nivo proizvodnje od 30 miliona barela dnevno, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari navode da su bogatije članice OPEK-a kao što su UAE bile spremne da prihvate niže cene u nadi da će to primorati proizvođače nafte iz škriljaca, koji imaju veće troškove proizvodnje, da se povuku sa tržišta.

"Ne možemo da zaštitimo cene i zadržimo ih na odredjenom nivou. Svedoci smo ogromne ponude nafte, mahom one iz škriljaca, i to mora da se promeni", rekao je ministar energetike UAE Suhail al-Mazrui.

Pročitajte još: Saudijski princ: Nafta nikad više na $100.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je danas na merkantilnoj berzi u Njujorku 82 centa na 45,25 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 99 centi na 46,44 dolara, nakon što je bankarski gigant sa Vol strita "Goldman Saks" smanjio prognozu cene nafte, podgrejavši zabrinutost zbog prevelike ponude i slabe tražnje.

Proizvođači nafte van OPEK-a treba da budu racionalni u povećanju proizvodnje, rekao je ministar, dodajući da su trenutne cene "crnog zlata" neodržive.

Predsednik Irana Hasan Rohani poručio je danas da će zemlje koje stoje iza pada cena nafte u svetu zažaliti zbog svojih odluka, upozorivši da će Saudijska Arabija i Kuvajt, zajedno sa Iranom, patiti zbog pada cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: