Princ: Nafta više nikad na $100

Cena barela sirove nafte pala je ispod 45 dolara prvi put posle šest godina, a saudijski princ Alvaled bin Talal kaže da je visoka cena nafte prošlost.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2015.

10:19

Default images
Foto: Beta, AP

"Rekao sam još pre godinu dana da je cena nafte viša od 100 dolara veštačka, da nije dobra. Ako ponuda i potražnja ostanu ovakve, cena će nastaviti da pada. Ukoliko bude više potražnje, cena će, logično rasti, ali nikada više nećemo videti cenu od 100 dolara", rekao je Alvaled bin Talal za "USA tudej".

Cena nafte je pre nešto više od pola godine bila 107 dolara za barel, ali je od tada u konstantnom padu i oborena je za više od 56 odsto.

Kombinacija geopolitičkih faktora, slabe potražnje i globalnih zaliha je konstantno vršila pritisak na cenu, a OPEK odbija da smanji proizvodnju.

Princ Avaled kaže da su saudijske vlasti i drugi proizvođači zatečeni ovakvim padom, ali da je strategija da ostanu na istom nivou proizvodnje dobra.

"To je pametno. Da Saudijska Arabija obori proizvodnju za milion ili dva barela, neko drugi bi ih plasirao na tržište. Tako bi samo imali dva negativna, manje proizvodnje i manje cene. Ovako, bar ste šamar dobili samo sa jedne strane", rekao je princ Alvaled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: