"Grčka lažima došla do €, neka ode"

Predsednik Češke Miloš Zeman podržao bi izlazak Grčke iz evrozone, ali ne i iz Evropske unije (EU) kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 04.01.2015.

09:04

Default images

Oni bi podržali ovakav ishod ako bi tamošnja radikalna levica Siriza dovela u pitanje obaveze budžetske štednje, a zemlja prestala da otplaćuje dugove.

"Kada je reč o Sirizi, znate da sam već govorio, i to je bilo veoma nepopularno, da bi Grčka trebalo da bude izbačena iz evrozone, ali ne i iz EU, zato što je u nju dospela na prevaru, lažiranjem statistike", kazao je Zeman u intervjuu, koji u vikend izdanju objavljuje češki dnevnik Pravo.

Češki predsednik, koji sebe naziva evrofederalistom, rekao je da veruje da će EU i iz eventualne nove krize evrozone zbog Grčke izaći ojačana.

"Ne znam kada EU nije stajala pred dubljom ili manjom krizom. Nedavno sam čitao memoare jednog od osnivača EU, Žana Monea i on navodi oko 20 takvih kriza. Iz svake iz njih EU je izašla ojačana i ja verujem da će ojačati i pod vođstvom Žana Kloda Junkera, koji je, kako je poznato, evrofederalista", rekao je Zeman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: