Rusi priznali: Bili na ivici haosa

Gubici Rusije, u slučaju da "Standard i Purs" snizi investicioni rejting zemlje, mogu dostići 20 do 30 milijardi dolara, kaže ruski ministar Aleksej Uljukajev.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

13:01

Default images

Ranije je S&P najavio da je stavio na razmatranje suvereni rejting Rusije zbog mogućeg sniženja, usled velikog kolebanja rublje i slabljenja privrede.

Reč je o rejtingu dugoročnih obaveza Rusije u stranoj valuti, utvrđenom na nivou "BBB-" i u nacionalnoj valuti na nivou "BBB". Agencija je navela da će ruski rejting ponovo razmotriti sredinom januara i da ima 50 odsto verovatnoće da on bude smanjen u narednih 90 dana.

Ministar za ekonomske odnose Rusije Aleksej Uljukajev je u intervjuu Radiju Biznis FM ukazao da je pre nego što je Centralna banka oštro povećala referentnu kamatnu stopu u noći na 16. decembar, finansijsko tržište Rusije bilo na korak od bankarske krize, preneo je Tas.

Prema njegovom mišljenju, mera podizanja ključne stope za 6,5 odsto na 17 odsto godišnje, bila je neophodna za obezbeđenje finansijske stabilnosti, a ne zbog kontrolisanja inflacije.

"To je bila mera obezbeđenja finansijske stabilnosti, jer bi moguć masovni juriš ulagača na banke zbog konverzije sredstava u gotovinu i neke druge materijalne oblike, mogao da bude apsolutno poražavajući za bankarski sistem. Bili smo na korak od bankarske krize", rekao je Uljukajev.

On je, takođe, naglasio da u narednim mesecima vlada "mora da stvori uslove koji bi pomogli Banci Rusije da snizi REPO stopu".

Stanovništvo Rusije ove godine je kupilo stranu valutu u vrednosti 30 milijardi dolara, kazao je Uljukajev i dodao da je to otprilike četvrtina ukupnog odliva kapitala.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će odliv kapitala ove godine biti 120-130 milijardi dolara. On je, na sastanku sa predstavnicima Federalne skupštine, priznao da je to velika suma i podsetio da je 2008. bila još veća - 137 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: