"Videćete, nafta mora biti 80 USD"

Obim antikriznog fonda u 2015. godini može premašiti 100 milijardi rubalja (1,9 milijardi dolara), rekao je potpredsednik vlade Rusije Arkadij Dvorkovič.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.12.2014.

08:21

Default images

On je u intervjuu televizijskom kanalu Rosija 24, precizirao da fond može raspolagati sredstvima i većim od 100 milijardi rubalja, što zavisi od vraćanja neiskorišćenih sredstava, jer svi koji ne iskoriste sredstva ove godine vratiće ih fondu.

"Suma može dostići i 150 milijardi, u zavisnosti od toga koliko efikasno budu radili federalni organi vlasti poslednjih dana godine na izmaku. Ta sredstva će se koristiti na osnovu rešenja komisije za efikasnost budžetskih rashoda", dodao je Dvorkovič.

Prema njegovim rečima, planovi za podršku realnog sektora privrede su praktično gotovi.

Dvorkovič smatra da nova cenovna ravnoteža na tržištu nafte treba da bude utvrđena na nivou od 80 dolara za barel.

On je dodao da je sniženje cene nafte sa 110 na 80 dolara za barel moguće objasniti smanjenjem tražnje u svetu, usled povećane proizvodnje jednog broja zemalja OPEK i sve veće proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD.

Sniženje cena nafte ispod 80 dolara za barel objašnjava se drugim razlozima. Prvi je spekulativna igra na tržištima nafte. "Ali ona ne može dugo da traje jer su spekulativni resursi ograničeni i fundamentalni faktori moraju da uspostave cenu", ukazao je Dvorkovič.

On je objasnio da će pad cena dovesti do smanjenja investicija što će sniziti nivo svetske proizvodnje.

Drugi razlog sniženja cene nafte ispod 80 dolara za barel, prema Dvorkoviču, je politički. Političkim razlozima on smatra borbu zemalja proizvođjača za tržišta.

Prema njegovom mišljenju, niske cene nafte će se zadržati nekoliko meseci i mogu čak još da se smanje, ali onda će morati da se uspostavi ravnoteža na nivou 80 dolara za barel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: