Neosnovan strah-dobro je i bez Rusa

Strah da će sankcije, kriza u Rusiji i pad rublje pokvariti turističku sezonu u Srednjoj Evropi i božićne i novogodišnje praznike, pokazao se kao neosnovan.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 28.12.2014.

09:36

Default images

Tako se pokazalo bar u glavnim turističkim magnetima kao što su poljski Krakov ili češka prestonica Prag koji za Bozić i doček Nove godine očekuju rekordnih 200.000 turista i bez Rusa.

"Procenjujemo da će za Božić i Novu Godinu u Pragu boraviti oko 200.000 turista, uključujući i one koji odsedaju privatno. Iako dolazi sve manje Rusa, osetno je više turista iz Nemačke i glavnih azijskih zemalja kao što su Kina i Južna Koreja. Turisti iz Azije sada nam stižu i u doba godine koje za njih ranije nije bilo tipično", kazala je portparol Praške informativne službe, Kateržina Bartova.

Češka računa da je ove godine posetilo za 80.000 do 85.000 manje turista iz Rusije.

"Njih će u potpunosti nadoknaditi turisti iz Nemačke, Slovačke i Velike Britanije. Turisti iz Kine su već na 11. mestu po brojnosti a njihov broj ubrzano raste i uskoro će se naći u prvih 10. U prva tri kvartala najveći porast poseta zabeležen je kod turista iz Indije, za 25 odsto, Kine, za 22 odsto i Južne Koreje, za 20 odsto", kazao je
direktor češkog Instituta turizma Jan Herget.

Češka, po njegovim rečima računa da će je prvi put posteti ove godine više od osam miliona turista, međutim, prihodi prema proceni agencija MagKonsalting neće oboriti rekord.

"Za razliku od ruskih turista koji u proseku u Cceškoj rezervišu pet noćenja, turisti iz ovih udaljenijih zemalja rezervišu u prosekusamo dva", rekao je Jaromir Berank iz te češke agencije za turističke procene i analize.

Za turiste, bez obzira na izostanak Rusa ali i Ukrajinaca ne mora da brine ni Krakov na jugu Poljske koji će prema procenama Turističke organizacija Malopoljskog vojvodsta posetiti ove godine 9,9 miliona turista, što je 630.000 posetilaca više nego prošle godine.

Nekadašnje sedište poljskih kraljeva obilaze najviše sami Poljaci, koji čine 73 odsto ukupnog broja turista, dok među stranim prednjače Britanci, 17 odsto i Nemci kojih je ove godine 16 odsto od stranih turista. Slede Sspanci, Italijani i Francuzi. Vanpansionski troškovi turista u Krakovu dostići će ove godine milijardu evra u
preračunu.

Dok gradovi turistički biseri u Srednjoj Evropi ne moraju da strahuju zbog izostanka ruskih turista u krizi su skijaški centri, kao recimo Zakopane u Tatrama na poljskoj strani ili zimski centri na slovačkoj strani tih planina a takođe i neke češke banje, posebno najpoznatija, Karlove Vari koja je okrenuta ruskoj klijenteli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: