Sankcije SAD opasnije od evropskih

Ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev izjavio je da su evropske i američke sankcije Rusiji različite.

Svet

Izvor: B92

Subota, 27.12.2014.

09:22

Default images

On je naveo da da će sankcije Vašingtona biti problem decenijama.

Ranije je Uljukajev rekao da je Akt o podršci slobodi Ukrajine, koji daje američkom predsedniku pravo da uvodi nove sankcije Rusiji, biti problem decenijama.

"Da, mislim da je usvajanje federalnog američkog zakona o podršci Ukrajini i uvođenju sankcija protiv nas problem za decenije. Međutim, pitanje je koliki će imati uticaj po nas. Obim naše saradnje sa SAD nije veliki", rekao je Uljukajev za "Komsomolsku pravdu", a prenosi RIA Novosti.

"Međutim, po meni, evropske sankcije mogu da imaju drugačiju sudbinu (…) Evropske i američke sankcije su različita stvar", kazao je on.

Agencija navodi da približno 60 odsto ruske robne razmane otpada na Evropu, a oko pet odsto na SAD i Kanadu, kao i da sankcije zemalja uvedene nekim ruskim odbrambenim i sirovinskim kompanijama i bankama podrazumevaju, pre svega, ograničenje finansiranja i pristup tehnologijama.

RIA Novosti podseća da SAD i Evropska unija ne priznaju prisajedinjenje Krima Rusiji i optužuju Moskvu za mešanje u unutrašnja pitanja Ukrajine, što Rusija poriče i optužbe odbacuje kao neprihvatljive.

Zapadne zemlje su od marta nekoliko puta uvodile sankcije za ruske političare, biznismene i kompanijama, preteći da će proširivati mere ograničenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: