Rusi: Zamrznućemo i cene ako treba

Ruske vlasti spremne su da iskoriste mehanizam zamrzavanja cena ako bude neophodno, rekao je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.12.2014.

17:51

Default images

Poslednjih nedelja, zbog devalvacije rublje, cene celog niza proizvoda snažno su porasle. Zakonodavni mehanizam regulisanja cena socijalno važnih proizvoda omogućava regionalnim vlastima da zamrznu cene u slučaju 30-oprocentnog rasta tokom meseca. Socijalno važni proizvodi su hleb, mleko, jogurt, ulje i jaja, podsetila je ruska agencija.

"Ako proizvođači i trgovačke mreže budu kršili taj korisni režim, koji je danas formiran, raspolažemo dovoljno efikasnim instrumentima da kroz zakonske mere zamrznemo cene proizvoda", rekao je Manturov.

On je naglasio da su u nekim slučajevima vlasti već sprovele određene aktivnosti kojima je sprečen rast cena.

"Ali ako upozorenja ne budu imala efekta, primenićemo zakonske mere jer na to imamo pravo", upozorio je ministar.

On je, osvrnuvši se na uvoz iz Ukrajine, ukazao da ruska industrija može u potpunosti da se oslobodi zavisnosti od isporuka komponenti i gotovih proizvoda iz te zemlje za tri godine.

Ukrajinska preduzeća isporučuju niz važnih proizvoda za vojno-industrijski kompleks i civilnu industriju Rusije, među kojima motore za helikoptere i gasne turbine, navodi Tas.

"Od 2008. godine mi se sistematski bavimo tim pitanjem. Danas imamo jasnu sliku da za dve i po, najviše tri godine, možemo u potpunosti da zamenimo komponente iz Ukrajine", naglasio je Manturov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: