Francuzi bojkotuju norveški losos

Prodaja norveškog lososa u Francuskoj za 11 meseci ove godine opala je 9,0 odsto, posle prvog pada od 7,0 odsto u 2013.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.12.2014.

09:45

Default images

Istraživanje instituta CSA navodi da su uzroci pada prodaje rast cena, ali i neke polemike u vezi sa uslovima uzgajanja ove ribe.

Studija otkriva da 87 odsto Francuza i dalje smatra da je dimljeni losos nezobilazan za praznični jelovnik, ali više od trećine anketiranih ističe da ga ove godine neće imati na trpezi, piše francuski list Figaro.

Na pad potrošnje norveškog lososa u Francuskoj, kako se navodi, uticao je skok cena, ali i jedna televizijska reportaža iz novembra 2013, koja je otkrila uslove uzgajanja ribe, što je kod francuskih potrošača podstaklo nepoverenje prema kvalitetu mesa.

Prema rečima specijaliste za gastronomiju, Franka Dejvida, potrošači više ne žele da kupuju zatvorenih očiju. Njima je jako važno poreklo lososa, način uzgajanja, da li je riba hranjena životinjskim brašnom, da li je ručno soljena i da li je dimljena po vertikali, kako bi se odvojile masnoće, ili horizontalno.

Što se cena lososa tiče, one su na francuskom tržištu u 2013. povećane cak 40 odsto i još šest odsto u tekućoj godini, usled rasta tražnje na globalnom nivou, naročito u Rusiji, koja je postala najveći norveški klijent za ovu vrstu ribe, ispred Francuske.

Francuska je šesta zemlja u svetu po potrosnji lososa, s nešto više od dva kilograma godišnje po stanovniku, što je pet puta manje nego u Norveškoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: