Masakr auto-industrije zbog rublje

Dramatičan pad ruske rublje vodi ka poslovnom masakru cele auto-industrije, upozorio je glavni direktor Reno Nisana Karlos Gosn.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

19:46

Default images

"Kada rublja potone, to je masakr za sve. To je crvena linija na računima, ljudi gube novac, svi proizvođači automobila gube novac", rekao je Gosn za Bi-Bi-Si u Tokiju.

On je istakao da Reno Nisan nije suspendovao sve porudžbine, ali da se one više ne primaju "za neke modele", preneo je hrvatski Jutarnji list.

Gosn nije želeo da odgovori koji su modeli u pitanju, ali je rekao da to, pored automobila proizvedenih u Rusiji, uključuje i one koji su sastavljeni od uvoznih dijelova. Uz to je istakao i "da će sve primljene narudžbine biti ispoštovane".

Reno Nisan jedan je od ključnih subjekata u ruskoj auto-industriji, koji pored prodaje sopstvenih automobila drži pod kontrolom i proizvođača "lade", odnosno rusku autoindustriju "Avtovaz".

Na iste korake kao Reno Nisan, opredelili su se i drugi proizvođači vezani za rusko tržište, među kojima su Dženeral motors, Audi i Jaguar lend rover koji su prošle nedelje takođe zamrzli isporuke ruskim auto-dilerima.

Analitičari upozoravaju da bi takva situacija mogla negativno da se odrazi i na britanske proizvođače, ako pad prodaje automobila u Rusiji bude nastavljen.

"Svakako smatram da bi moglo doći do potencijalnog uticaja te krize na Nisanove operacije u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je za Bi-Bi-Si profesor industrije u Poslovnoj školi "Aston" Dejvid Bejli.

On je objasnio da će tržišna kriza izazvana ekonomskim sankcijama Zapada i padom ruske valute sasvim sigurno najviše pogoditi Nisan, zbog njegove dosadašnje dominacije na ruskom tržištu, ali da će negativne posledice pada rublje osetiti i Jaguar lend rover.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: