Ukrajina sitno broji do bankrota

Ukrajini je, da bi izbegla bankrot, potrebno da od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pribavi još oko 15 milijardi dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

19:07

Default images

Taj novac je potreban pored postojećeg programa pomoći vrednog 17 milijardi dolara, ocenjuje bonitetna agencija "Standard end Purs" (S&P), koja je nedavno snizila kreditni rejting zvaničnog Kijeva dublje u neinvesticionu teritoriju.

Da bi im bila odobrena sledeća tranša kredita pomoći, ukrajinski zakonodavci planiraju da do kraja nedelje izglasaju budžet za 2015, prenosi agencija "Blumberg".

EU i SAD razmatraju pomoć u iznosu od 12 do 15 milijardi dolara za Ukrajinu, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi na konferenciji u organizaciji "Blumberga" u Vašingtonu.

Dok će se tim MMF-a vratiti u Ukrajinu početkom iduće godine, Kijev bi mogao da dobije dve milijarde evra (2,4 milijarde dolara) pomoći od SAD, EU, MMF-a i Kanade, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"Situacija u Ukrajini zahteva hitnu akciju, ne iduće godine jer bi tada moglo biti prekasno", upozorio je Tusk.

Poljski ministar spoljnih poslova Gžegož Shetina poručio je da, iako postoje razmimoilaženja između zemalja EU u stavu prema Rusiji, postoji konsenzus da nametnute sankcije treba zadržati, kao vid pritiska na ruskog predsednika Vladimira Putina da, kako je naveo, "promeni svoju politiku i preduzme korake da se problemi reše za pregovaračkim stolom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: