Rusija ograničava izvoz žitarica

Ruska vlada najavila je uvođenje carinskih ograničenja kako bi smanjila izvoz žitarica, u nadi da će povećati potražnju i smanjiti cene na unutrašnjem tržištu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

18:59

Default images

Ta mera će u roku od 24 časa biti predstavljena ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu, izjavio je potpredsednik vlade Arkadij Dvokovič, a prenose ruske agencije.

Pad vrednosti ruske rublje izazvao je rast cene pšenice u Rusiji i pored izuzetno dobrih prinosa od 104 miliona tona.

"Imali smo dobru žetvu, ali istovremeno, zbog nestabilnosti rublje, izvoz je znatno povećan", rekao je Medvedev i da je potrebno raspolagati minimalnim rezervama koje obezbeđuju sigurnost Rusije po pitanju hrane.

U tom kontekstu, kako je ocenio, potrebno je misliti na vreme o administrativnim ograničenjima izvoza.

Prema Dvorkoviču, Rusija je od jula izvezla 21 milion tona žitarica. Rusija je uvela restrikcije na izvoz 2010. kada je bila izuzetno loša godina po useve. Federacija proizvođača žitarica upozorila je danas da bi ograničenja mogla da dovedu do smanjenja posejanih površina i samim tim do manjih prinosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: